برای کاهش خطرات و حوادث ناشی از انتشار بنزین، کاهش آلایندگی و خطرات زیست محیطی، جلوگیری از اتلاف منابع ارزشمند انرژی، اجرای طرح کهاب منطقی و به صرفه است.
مراحل طرح کهاب
مرحله اول: جمع آوری بخار بنزین از مخازن جایگاه سوخت و انتقال آن به تانکرهای حمل هنگام تخلیه
مرحله دوم: جمع آوری بخار بنزین از باک خودروها در هنگام سوختگیری و انتقال آن به مخزن جایگاه
مرحله سوم: انتقال بخارات بنزین جمع آوری شده به سیستم بازیافت و تبدیل آنها به سوخت مایع
کهاب استیج یک
“جمع آوری بخار حاصل از تخلیه نفتکش و انتقال مجدد آن به نفتکش”
مخازن مدفون در جایگاه سوخت محل اصلی تجمع بخارات بنزین هستند و هدف مرحله ی اول همین مخازن در زمان ( تخلیه نفتکش) می باشند. این مرحله بدلیل افزایش جمع آوری بخار بنزین از سایر مراحل در اولویت بیشتری قرار دارد. در حالت عدم نصب سیستم کهاب، این بخارات بنزین از طریق شیر ونت به فضای جایگاه وارد شده و فضای جایگاه را برای کارکنان و مشتری ها آلوده می نماید و خطر آتشسوزی نیز بالا میبرد. اما اگر از مرحله اول سیستم کهاب بهره بگیریم، در هنگامی که تانکر حمل سوخت عملیات تخلیه به مخزن جایگاه را آغاز میکند با استفاده از مسیر لوله دیگری، مخزن به تانکر متصل شده و بخارات بنزین تولید شده در مخزن جایگاه به تانکر حمل سوخت انتقال داده می شود تا به محل بارگیری تانکر منتقل گردد.
پس از آن بازیافت شده یا در محیطی که خطر کمتری دارد تخلیه شود. حرکت بخارات بنزین از مخزن جایگاه به تانکر حمل سوخت معمولا به صورت تعادلی انجام می گیرد. با توجه به تخلیه فشار منفی اندکی در تانکر بوجود می آید و از طرف دیگر در مخزن جایگاه که در حال بارگیری است فشار مثبت ایجاد میشود. با توجه به تمایل سیال برای انتقال از فضای فشار مثبت به منفی، بخار بنزین از مخزن جایگاه به تانکر حمل سوخت منقل میشود. در اجرای مرحله اول سیستم کهاب بایستی مخازن و تجهیزات کاملا آب بندی شوند و شیر بخار، سوپاپ بخار نیز در تانکرهای حمل فرآورده نصب گردد.
کهاب استیج دو
“جمع آوری بخار منتشر شده از باک خودروها و انتقال آن به مخزن جایگاه “
باک خودروها به هنگام سوخت گیری منبع دیگر انتشار بخار بنزین در فضای پمپ بنزین می باشد. در مرحله دوم کهاب این بخار بنزین تولید شده در باک خودروها در هنگام سوخت گیری به مخزن جایگاه منتقل شده تا از آنجا در سیکل بازیافت بخارات به تانکر حمل سوخت یا سیستم بازیافت سوخت منتقل بشود.
انتقال بخار سوخت در مرحله دوم نسبت به مرحله اول متفاوت تر است. زیرا به علت کوچک بودن باک خودرو فشار منفی تولید شده در باک کمتر میشود و انتقال بخار بنزین نیز دشوارتر انجام می پذیرد. اما همچنان از روش تعادلی در مرحله دوم استفاده می شود که مستلزم استفاده از نازل خاص با لوله خرطومی قابل ارتجاع چسبنده به باک و شیلنگ هم محور برای انتقال بخار بنزین و سوخت به صورت همزمان است. در مرحله دوم از ایجاد خلاء فعال یا غیر فعال برای انتقال بخار بنزین استفاده می شود. برای اجرای مرحله دوم سیستم کهاب بایستی نازل و شیلنگ دو جداره مخصوص و پمپ مکنده استفاده شود.
کهاب استیج سه
” بازیافت بخار جمع آوری شده و انتقال بنزین استحصال شده به مخزن جایگاه “
فرآیند اصلی بازیافت بخارات بنزین جمع آوری شده در مرحله سوم سیستم کهاب انجام می شود. در مرحله ۱ و ۲ بخارات بنزین از داخل باک خودرو به مخزن جایگاه و از مخزن جایگاه به تانکر حمل سوخت منتقل می گردد و خطر انتشار آلایندگی آن رفع می شود.
اکنون نوبت طی مراحلی است تا این بخارات بنزین به سوخت مایع قابل مصرف تبدیل گردد تا سیستم کهاب از نظر اقتصادی نیز منطقی باشد.
بازیافت بخار سوخت را به ۳ روش
تبریدی
غشایی
جذبی
می توان انجام داد.
سیستم کهاب از روش تبریدی بهره می برد در سیستم تبریدی از یک سیکل تبرید که شامل کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اپراتور است برای ایجاد سرمای لازم برای میعان بخار بنزین استفاده میگردد.
از نکات مثبت این روش میتوان به
ایمنی بالا
وارد نشدن آلودگی خارجی
اندازهگیری دقیق مایع
فعالیت دائم اشاره کرد.
این روش در بیشتر سیستم های بازیافت سوخت در ایران مورد استفاده قرار میگیرد. اجرای مرحله سوم نیز تجهیزات خاص خود را نیاز دارد.
شرکت کهاب گستران آیریک یکی از شرکت های زیر مجموعه هلدینگ پتروآیریک می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.